FORMAT STELLEN VAN SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE

Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2006

 

 

 

Nummer #                                                                               (In te vullen door de raadsgriffie)

 

 

Datum: 26 maart 2007.

 

 

Aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Steller vragen: BPA

 

Onderwerp: BPA voorstel rondom Flehite

 

Aan: het College van B&W der Gemeente Amersfoort, t.a.v. de burgemeester,

mevrouw A. van Vliet-Kuiper,               

                                                                                                           

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het College van B&W stellen.

 

Onderwerp: BPA voorstel rondom Flehite

 

Recent is de grote asbestvervuiling van Museum Flehite aan het licht gekomen. De opruiming van het asbest in het gebouw en de opruiming van het asbest overal op de collectie gaat nog wel enige tijd duren.  Daarna komt er ook nog de totale ontmanteling van het gebouw, want het asbest is o.a. verwerkt in de brandwerendheid van de vloeren en de plafonds, + het gedeeltelijk ontmantelen van de brandscheidende muren enz. wat ook nog veel meer voeten in de aarde heeft.

 

Volgens de BPA wordt het financieren van deze enorme klus -in principe- een discussie tussen de Oudheidkundige Vereniging Flehite (de eigenaar van het gebouw en de collectie) het Museum Flehite (de huurder van het gebouw en de werkgever van het personeel) en de gemeente Amersfoort ( als grootste subsidiegever en als controleur van de destijds afgegeven bouwvergunningen )

 

De Burger Partij Amersfoort (BPA) wil echter graag vlot en pragmatisch handelen en verzoek daarom het College om ( in overleg met alle betrokken partijen ) ook de volgende scenario’s serieus te gaan bekijken.

 

Scenario’s:

  • De huidige betrokken gebouwen aan de Westsingel en Breestraat verkopen (aan bijv. een projectontwikkelaar die daarbij alle opruimingskosten voor zijn rekening neemt ) en er iets moois van gaat maken.
  • Zo spoedig mogelijk de reeds geplande ruimte in het nieuwe ROB / Meursing gebouw in gebruik nemen en tegelijkertijd onderzoeken of er elders meer ruimte ( in nieuwe ROB gebouw of elders) is bij te huren.

 

  • De huidige collectie verdelen onder andere gebouwen, zoals de villa in het Randenbroekerbos, de oude Mannenzaal, het nieuwe ROB / Meursing gebouw, het te renoveren Rietveld paviljoen op de Zonnehof en straks de extra ruimte’ aan het nieuwe Eemplein.

 

-  Met deze aanpak is volgens de BPA een win-win situatie te creëren. Het museum is veel sneller van haar problemen af, het Eemplein krijgt een geweldige publiekstrekker, de collectie kan VEEL beter worden getoond ( iedereen weet hoe moeilijk het is in het huidige Flehite ) en de geplande dure verbouwing in het bestaande gebouw voor een nieuwe koeling/luchtconditie hoeft niet door te gaan )

-  voor het historisch perspectief hebben we in Amersfoort nog de oude Mannenzaal en evt. andere pandjes in Amersfoort die wel echt historisch zijn

-  de museum organisatie zit in een klap goed in haar slappe was, ze hebben in de toekomst veel minder onderhoud en ze kunnen normaal gaan werken als modern geoutilleerd museum.

-  de aantrekkingskracht van het toekomstige Eemplein is er ook mee gediend (symbolische brug tussen oud en nieuw)

 

Over bovenstaande situatie heeft de BPA de volgende vragen.

 

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden.

 

  1. Is het college van bovenstaande feiten op de hoogte ?
  2. Is het college bereid om als coördinator op te gaan treden tussen alle verschillende partijen,    ( met allemaal verschillende en tegengestelde belangen ) om op die manier snel een museale oplossing voor de Stad te vinden ?
  3. Ziet het college kan om op korte termijn knopen door te hakken rondom de inpassing van de bestaande villa in het Randenbroekerbos in de Amersfoortse museum wereld ?

 

Namens de fractie van de Burger Partij Amersfoort ( BPA )

 

Hans van Wegen

 

 

Indien nodig

Toelichting:

 

 

Ondertekening en naam,

 

Hans van Wegen, fractievoorzitter BPA.

 

 

__________________________________________________________________________________

 

VRAGEN van het raadslid Hans van Wegen (BPA) inzake asbestvervuiling Flehite gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde voor vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort (WSO, nr. 42; ontvangen d.d. 28 maart 2007).

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 23 oktober 2007)

__________________________________________________________________________________

 

 

Inleiding:

Op grond van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het College van B&W stellen. Onderwerp: BPA voorstel rondom Flehite. Recent is de grote asbestvervuiling van Museum Flehite aan het licht gekomen. De opruiming van het asbest in het gebouw en de opruiming van het asbest overal op de collectie gaat nog wel enige tijd duren.  Daarna komt er ook nog de totale ontmanteling van het gebouw, want het asbest is o.a. verwerkt in de brandwerendheid van de vloeren en de plafonds, + het gedeeltelijk ontmantelen van de brandscheidende muren enz. wat ook nog veel meer voeten in de aarde heeft.

 

Volgens de BPA wordt het financieren van deze enorme klus -in principe- een discussie tussen de Oudheidkundige Vereniging Flehite (de eigenaar van het gebouw en de collectie) het Museum Flehite (de huurder van het gebouw en de werkgever van het personeel) en de gemeente Amersfoort ( als grootste subsidiegever en als controleur van de destijds afgegeven bouwvergunningen )

 

De Burger Partij Amersfoort (BPA) wil echter graag vlot en pragmatisch handelen en verzoek daarom het College om ( in overleg met alle betrokken partijen ) ook de volgende scenario’s serieus te gaan bekijken.

 

 

Scenario’s:

·De huidige betrokken gebouwen aan de Westsingel en Breestraat verkopen (aan bijv. een projectontwikkelaar die daarbij alle opruimingskosten voor zijn rekening neemt ) en er iets moois van gaat maken.

·Zo spoedig mogelijk de reeds geplande ruimte in het nieuwe ROB / Meursing gebouw in gebruik nemen en tegelijkertijd onderzoeken of er elders meer ruimte ( in nieuwe ROB gebouw of elders) is bij te huren.

· De huidige collectie verdelen onder andere gebouwen, zoals de villa in het Randenbroekerbos, de oude Mannenzaal, het nieuwe ROB / Meursing gebouw, het te renoveren Rietveld paviljoen op de Zonnehof en straks de extra ruimte’ aan het nieuwe Eemplein.- 

 

Met deze aanpak is volgens de BPA een win-win situatie te creëren. Het museum is veel sneller van haar problemen af, het Eemplein krijgt een geweldige publiekstrekker, de collectie kan VEEL beter worden getoond ( iedereen weet hoe moeilijk het is in het huidige Flehite ) en de geplande dure verbouwing in het bestaande gebouw voor een nieuwe koeling/luchtconditie hoeft niet door te gaan )

-  voor het historisch perspectief hebben we in Amersfoort nog de oude Mannenzaal en evt. andere pandjes in Amersfoort die wel echt historisch zijn-  de museum organisatie zit in een klap goed in haar slappe was, ze hebben in de toekomst veel minder onderhoud en ze kunnen normaal gaan werken als modern geoutilleerd museum.

-  de aantrekkingskracht van het toekomstige Eemplein is er ook mee gediend (symbolische brug tussen oud en nieuw)Over bovenstaande situatie heeft de BPA de volgende vragen.

 

 

 

Vraag 1: Is het college van bovenstaande feiten op de hoogte ?

 

 

Antwoord 1:

Ja.

 

 

Vraag 2: Is het college bereid om als coördinator op te gaan treden tussen alle verschillende partijen,    ( met allemaal verschillende en tegengestelde belangen ) om op die manier snel een museale oplossing voor de Stad te vinden ?

 

Antwoord 2:

De raad heeft ingestemd met een andere oplossing, die naar verwachting het snelste resultaat oplevert (heropening museum Flehite najaar 2008).

 

 

Vraag 3: Ziet het college kans om op korte termijn knopen door te hakken rondom de inpassing van de bestaande villa in het Randenbroekerbos in de Amersfoortse museum wereld ?

 

Antwoord 3:

Bij het Raadsvoorstel ‘Asbestverwijdering en renovatie Museum Flehite (Stadsmuseum) reg.nr. 2444261 zat een bijlage waarin o.a. de locatie Randenbroek is beoordeeld op geschiktheid als museumlocatie. In het voorstel is beargumenteerd waarom het college vasthoudt aan de locatie Breestraat voor Flehite. De raad heeft  hier op 26 juni jl. mee ingestemd. We beschouwen deze vraag daarmee als beantwoord.